1980 eller 1981, den erfarne journalisten Walter Olvik var ett gott stöd för en ung man på första riktiga jobbet! |
Det var nämligen meningen att den nuvarande motorvägsliknande infartsleden över Vämö skulle kompletteras med en lika stor trafikapparat över Dragsö och vidare mot Nättraby. "Västerleden" stoppades tack vare den opinionsbildning som Walter Olvik bedrev som kommunreporter - och som inte precis gjorde honom populär i "framstegsvänliga" kretsar. Det fanns alltså en ansenlig andlig styrka och civilkurage hos denne spenslige och till synes oförarglige stockholmsyngling.
Han har berättat för mig hur lycklig han blev när jobben på Radio Blekinge annonserades ut - det måste ha varit 1976, det år han fyllde 40. Sedan ungdomen hade han drömt om att få arbeta med radio, men hade aldrig fått möjligheten tidigare. I stället hade han bland annat harvat på en del lokaltidningar runt om i landet, bland annat Oskarshamns-Tidningen. Jag tror det var i den vevan han träffade sitt livs kärlek Lilian, som kom från de nordvästliga delarna av Kalmar län.
Så hamnade han i Karlskrona, där han hann med att arbeta först på Blekinge läns tidning och därefter på Sydöstran. När Walter Olvik och de övriga pionjärerna på lokalradion flyttade in i det dåvarande radiohuset på Alamedan 22 var han knappast den mest radikale i gänget trots att han som han berättade för mig hade blivit mera "vänster" med åren. Detta var som många minns mitt i den era då journalisthögskolan av spefulla borgerliga ledarskribenter kallades "kommunisthögskolan". Walter Olvik fick en del arbetskamrater som sprungit ur denna radikala vänster och framstod därför som en av de mera konservativa, men det berodde nog mest på vad man jämförde med. I vilket fall som helst hade Walter Olvik inga problem med att samarbeta med sina kollegor, för mig var han i mångt och mycket en mentor.
Walter Olvik var dessutom kristen. Inte av födsel och ohejdad vana, utan verkligen troende, även där med utgångspunkt från en omvändelse och personlig övertygelse. Också detta sågs naturligtvis med skepsis av en del av hans omgivning. I själva verket innebar sannolikt Walter Olviks närvaro och påverkan på programutbudet att Radio Blekinge slapp att framstå som alltför ensidigt.
Han var dessutom fena på att producera, möjligen därför att han insåg att lokalradions resurser var så små att man måste hushålla med dem. Walter Olvik intervjuade effektivt och vant, sedan klippte han till inslag och program ännu snabbare, med så lite krångel som möjligt. Vi som kom till lokalradion mer eller mindre direkt från journalistutbildningen orkade några år ha en högre ambition, men Walter Olviks metod passade bättre för en allt knappare ekonomi och längre sändningstider.
Walter Olvik var länge ansvarig för programverksamheten vid Radio Blekinge och därmed styrande hand bakom något som många vill kalla en guldålder. Det var program som idag skulle kunna platsa i P1 men knappast i P4. En annan arbetsuppgift som Walter Olvik trivdes med var att sätta samman spellistor för klassisk musik i P2, något han passade för perfekt med sin stora kunskap och intresse.
Under senare år arbetade Walter mycket som "sändare" det vill säga nyhetspresentatör och han hoppade till och med in en del efter pensioneringen. Kärleken till radiomediet fanns kvar och det var fortfarande BBC som var idealet. Rösten har tystnat, men vi är många som minns hur den lät och saknar den!