tisdag 14 februari 2012

En snökanon 1979 del 2

Vi var nu strängt koncentrerade på en kapplöpning med tiden, för snöfallet fortsatte med oförminskad styrka. Traktorn fick allt svårare att parera snövallarna som trycktes upp framför däcken och vi var flera gånger på väg ner i diket, trots att hastigheten var låg.

Bengt-Olof jobbade hårt med ratten, och vi två liftare som trängdes inne i traktorhytten höll krampaktigt fast där vi kunde. Ett par hundra meter från villan där den andre liftaren bodde var vi tvungna att ge upp. Det gick inte att ta sig längre och vi pulsade fram till mannens villa.
Där tillbringade vi sedan ett drygt dygn. Snön fortsatte att vräka ner. Som tur var blåste det inte särskilt mycket och el- och teleledningar höll. Vi satt och lyssnade på lokalradion, som dessa dagar fick sitt första riktiga eldprov. Man kan lugnt påstå att det här var ett publikt genombrott för Radio Kalmar, som i likhet med många andra lokalradiostationer hade mötts med en hel del skepsis under uppbyggnadstiden.

Den hade nu funnits i drygt ett år och skälldes mest för att vara ”vänstervriden”, vilket i och för sig nog var sant, men om så skulle vara, var den knappast något hot mot yttrande- och åsiktsfriheten i ett län där 80 procent av hushållen läste en och samma tidning, med tydlig högerprofil. Det handlade mest om att lokalradion införde en ny, tuffare, mera ifrågasättande typ av journalistik. Det är ingen tillfällighet att Janne Josefsson gjorde sina första lärospån på en lokalradiostation!

Inga kommentarer: